Tips om grön mossa

Tips om grön mossa

När vi är mitt uppe i sommaren och gräsmattesäsongen har dragit igång med det ständiga kriget mot grön mossa. Så där lagom till semestern så kan man börja sätta igång och försöka få bort mossan från gräsmattan om man väljer att stanna hemma. Det finns dock ett par tips, kanske inte till denna sommaren, men väl till nästkommande, för tro mig, mossan kommer med all säkerhet att återkomma nästa år också. Och ha tålamod, även om du kan börja redan nu så kommer det ta tid att få synliga resultat.

Det finns tre gyllene variabler när det gäller den perfekta, mossfria gräsmattan: rätt mängd vatten, rätt mängd gödsel och rätt klippning.  Vi går igenom alla tre och avslutar med en sammanfattning.

Rätt mängd vatten

Det handlar egentligen inte om vad mossa gillar utan vad som gör att gräset växer bra. Nyckeln till en perfekt gräsmatta är inte att bekämpa mossa och ogräs utan snarare att få gräset att växa bra då det tränger bort ogräset och mossan. Vattna således lagom mycket med jämna mellanrum så den håller en kontant vattennivå. Var tredje dag normalt och varannan dag när det är riktigt varmt. Se till att vattna på kvällen då vattnet då inte dunstar bort utan går ner i jorden.

Rätt mängd med gödsel

Som i ett led för att få gräset att växa spänstigare och bättre ska man gödsla gräsmattan med jämna mellanrum. Det bästa är att gödsla samtidigt som man vattnar då gödseln har bäst effekt då den sjunker ner i gräsmattan och med hjälp av vattnet så sköljs den givetvis ner i gräsmattan.

Rätt klippning

Det unikum svenska ordet ”lagom” kommer in perfekt här. Klipp lagom ofta och klipp lagom högt. Det är lätt att klippa för ofta och för lågt, då kommer gräset inte ges möjlighet att växa ut sig och resultatet blir att mossa kan ta sig in i gräsmattan och ta plats från gräset. Kom ihåg att nyckeln är att gräset tar upp allt plats och energi i gräsmattan så ogräs och mossa inte får plats.

Om problemet är allvarligare kan man använda sig av lite andra enkla knep för att bli kvitt mossan. Mossa växer som bäst när pH sjunker under 5.5 och en normal gräsmatta ska helst hålla 6.5 till 7.0. Det finns givetvis en uppsjö med olika mossmedel typ Mossa GTI och annat, dessa fungerar bra, men kostar också en del. I min egen mening är det bästa att sprida på kalk med jämna mellanrum då det neutraliserar pH och inte ger upphov till några utsläpp.

Man ska också vara försiktig med att låta mossor växa sig nära huset då de kan bli som en påväxt på huset. Om mossa växer upp på husets betong eller grund så ska man göra en enklare sanering genom att helt enkelt avlägsna mossan med en kratta eller med händerna. För att motverka att grön mossa växer där igen kan man lägga på lite kalk som, som sagt, neutraliserar pH-värdet och skapar en otrevlig miljö för mossan att växa i.

För att få en perfekt start på säsongen kan man spruta gräsmattan med Fulstopp som spätts ut500 ggr. 20 ml Fulstopp blandas med 10 liter vatten, läggs på med ryggspruta tills det precis börjar rinna. Mossan försvinner på 3-4 veckor, likadant gör antraknos, snömögel, svampar med mera. Snabbt, enkelt och det kostar nästan ingenting alls.