Olika metoder och medel mot mossa

Det finns en uppsjö olika medel mot mossa, men frågan är om de verkligen fungerar, och vilket som fungerar bäst? Det har blivit en allt större marknad för bekämpningsmedel mot just mossa och det är ibland dyra slantar konsumenten får betala för en produkt som inte riktigt håller vad den lovar.

Trivs mossan varsomhelst?

Mossa trivs där det finns skugga och fukt, och har en högre tålighet än till exempel vanligt gräs när det gäller näringsfattig och sur jord samt för mycket vatten. Mossa kan också börja växa på olika andra material än jord, blad annat tegel, eternit, skiffer, betong och asfalt.

Mossor som växer på takpannor kan bli ett bekymmer eftersom mossa behåller vatten och när temperaturen kryper ner till frysgrader kan det medföra att pannorna spricker. Alltså är det viktigt för takets bästa att man inte tillåter mossa att växa där. Det finns dock i dagsläget inget mirakelmedel mot mossa på tak, utan det är den gamla hederliga metoden som gäller – att utrustad med en färgskrapa eller dylikt tillhygge bege sig upp på en stege eller taket självt och skrapa bort mossan.

Det är inte tillrådligt att spruta på bekämpningsmedel som är anpassade för gräsmattor på taket eftersom de kan missfärga pannorna. Om man ändå tycker att det verkar vara en bra idé så bör man spruta bekämpningsämnet på en lös takpanna och sedan låta den ligga ute i väder och vind i minst ett år, helst längre, för att se hur pannan hanterar giftet.

Mossa har också en fenomenal talang att börja växa i trädgårdar, speciellt där de inte är önskade. Det är dock kanske inte så konstigt. I en gräsmatta som inte är sur, har bra näringsinnehåll och bra dränering så är vanligt gräs med motståndskraftigt än mossa och konkurrerar ut mossan. Men om något av dessa tre saker brister så kommer mossan att kunna ta över gräsmattan.

Hur gör man gräsmattan mossfri?

Om man vill ha en mossfri gräsmatta bör man först och främst se till så att det finns bra dränering, inte är för surt och välgödslat. När man klipper gräset, något som man ska göra ofta, gärna ett par gånger i veckan under växtsäsong, är det bra att ha en gräsuppsamlare eftersom det avslagna gräset annars ligger kvar och därmed också binder kvar fukt. Det gör så att gräset får det svårare att växa, medan mossan får det lättare.

I samband med att man gödslar, vilket man med fördel kan göra på höstkanten, kan det också vara en idé att använda sig av någon form av mossbekämpningsmedel, om man vill ha ett snabbare resultat. Många medel mot mossa, så som mossa gti, innehåller järnsulfat utspätt med vatten. Järnsulfat finns i rent format då det säljs som fodertillskott till grisar.

Rent järnsulfat är ofantligt mycket billigare än de utspädda varianterna, och man kan spä ut det själv. 1-2dl järnsulfat till 10l vatten räcker till ungefär 50 kvadratmeter. Bekämpningsmedel är inte en långvarig lösning, om man inte tar hand om anledningen till mossan kommer den snart att vara tillbaka. Den bästa lösningen mot mossa är Fulstopp för det verkat framåt i tiden..