Järnsulfat – nyckeln till den perfekta gräsmattan?

Järnsulfat – nyckeln till den perfekta gräsmattan?

Järnsulfat är ett vattenlösligt ämne som finns naturligt i ett flertal mineraler. Ämnet har väldigt oxiderande egenskaper, men i Svenssons trädgård kan järnsulfatet vara en som skänk från ovan. Många är vi som har problem med att det växer mossa och ogräs i vår trädgård, även om mossor är mjuka och sköna så är de inte riktigt vad vi önskar att vår trädgård ska innehåll, utan vi strävar snarare efter att det ska vara sådär grönt och skotsk golfbanegreens liknande gräsväxt.

Hur gör man då?

Den som har Fulstopp hemma och är pedant (Fulstopp tar också bort antraknos och svampsjukdomar) kan bara blanda med vatten – späd ut 500 ggr (ja, 1 liter blir 500 liter – 20 ml räcker till 10 liter om man har en ryggspruta). Sedan bara att spruta så att gräset blir ordentligt vätat. Med järnsulfat gäller följande:

För att gräsmattan ska växa bra ska man se till att ett par variabler tas hänsyn till. Marken där gräset växer ska vara lätt sandig jord som är näringsrik och väldränerad. Utöver det ska man dessutom se till att vattna, gödsla och klippa med jämna mellanrum, eller ”lagom” mycket. Anledningen till att använda denna metod är att man så mycket som möjligt gynnar gräset att växa snarare än att försöka hämma mossa och ogräs. Gräset tar vid perfekta förhållanden överhanden och tränger ut ogräset.

I och med att man inte arbetar för att få bort mossa och ogräs så kan de trots allt komma fram och växa till sig och då finns några knep som man kan tillämpa. Det finns en massa olika mossmedel, baserade på järnsulfat, och dessutom kalk som kan köpas och användas för att motarbeta uppkomsten av mossa. Detta fungerar faktiskt rätt så bra och är ett förhållandevis skonsamt sätt att motarbeta mossväxt. Men kom ihåg att mossa uppstår på ungefär samma sätt som andra angrepp från till exempel, alger, lavar, mögel och svampar; det är fukten som skapar en härlig miljö för dessa att gro och växa i, se därför efter det följande:

  • Bra dränering i gräsmattan gör att fukt inte ansamlas i gräsmattan efter vattning eller regn
  • Använd uppsamlare vid klippning, om du låter gräset ligga kvar så kan det potentiellt binda fukt som ger upphov till mossa
  • Så en mer motståndig grässort, typ skuggröna eller vintergröna, i skuggiga områden på gräsmattan
  • Gödsla med jämna mellanrum
  • Klipp med jämna mellanrum, men inte för kort, håll det runt 3-4 centimeter

Oroa dig inte för att mossa börja växa framåt hösten, det beror på att gräset slutar växa vid 10 grader, medan mossa växer enda fram till tjälen tar vid i marken. Detta kommer att åtgärda sig till nästa vår och sommar igen.

Det viktigaste man ska tänka på när man försöker odla fram den perfekta gräsmattan är att den inte är naturlig. Det går faktiskt emot naturen att låta sig skapa en gräsmatta med en enda art som växer där. Det kommer således att ta upp väldigt mycket tid att hålla den i trim. Men som man brukar säga, smakar det så kostar det.

Var inte rädd att ta hjälp av de produkter som finns på marknaden, det kommer förmodligen att kännas nästan omöjligt om du inte tar hjälp. Det lättaste och mest skonsamma är kalk och järnsulfat som annars finns naturligt i gräsmattan, men glöm inte bort att det även kommer att kosta arbete, mycket arbete; resultatet är dock oslagbart: den stoltaste, grönaste gräsmattan vinner alltid!