Hur tvättar man fasader?

Hur tvättar man fasader?

Vi drabbas alla av lite småsmutsiga fasader då och då. Kanske inte så konstigt, som allt annat i våra dagliga liv, bil, båt, golv, tak, sommarstuga, så blir även våra fasader smutsiga. Många tror dock att husets fasader inte blir smutsiga, det kan i alla fall verka så, för fler än en har man sett med riktigt avskyvärt smutsiga fasader. Smutsen på fasaderna är dock lite annorlunda än det vi är vana på bilen, båten och i hemmet. Den är definitivt inte damm, utan snarare en blandning av vad vi hittar på bilen och båten och litet annat. Det är oftast sand, jord och organiska material som letar sig till fasaden. Även föroreningar i luften sätter sig på fasaden.

Men den stora skillnaden är vad det kan bli av denna smuts på en fasad och som oftast inte sker med bilen eller båten. På fasaden och runt omkring källaren, grunden och andra ytor av betong med lite halvtaskig dränering kan alger, lavar, mossa, mögel och till och med hussvamp börja växa. Och detta kan leda till allvarligare problem än bara estetiska.

Hur ska man då rengöra sina fasader?

Här kommer ett par enkla tips på hur man kan rengöra sina fasader. Det finns egentligen i grund och botten tre metoder för att tvätta fasader som beskrivs nedan. För att kunna utföra dem behöver man följande rekommenderade utrustning: tvättborste, piassavakvast, målartvätt, tvättmedel, stege, regnställ, stövlar, gummihandskar och en lång vattenslang för att komma åt överallt.

 1. Den mest ”primitiva” metoden är med vattenslang och piassavakvast och skrubba, skrubba, skrubba. Det är rätt så tungt, men ger ett rätt så bra resultat. Det rekommenderas att man gör det regelbundet, säg en gång om året för att hålla fasaden ren. Den största fördelen är att den här metoden är väldigt bra för miljön.
 2. Om man vill gå på det hårdare ska man använda någon form av rengöringsmedel som man blandar vattnet med. Detta ger fördelen att man bara behöver upprepa behandlingen vartannat år ungefär, men det påverkar miljön lite mer. Så här gör man enklast:
  1. Vattna fasaden med en vanlig vattenslang (inte högtryckstvätten)
  2. Spruta på rengöringsmedlet med en trädgårdsspruta
  3. Och sedan skrubba, skrubba, skrubba med en trädgårdsborste
  4. Spruta sedan av med vanlig vattenslang, nerifrån och upp.
 3. Om det är målning som ska göras måste man rengöra på djupet. Man rekommenderas att följa följande instruktioner:
  1. Vattna fasaden med en vanlig vattenslang
  2. Spruta på målartvätt på fasaden med en trädgårdsspruta
  3. Och skrubba sedan med en trädgårdsborste
  4. Skölj av med en vanlig vattenslang, nerifrån och upp.
  5. Lämna fasaden ifred så den kan torka, ju längre desto bättre, helst uppåt två veckor för att vara riktigt säker.

Har man även problem alger, mossa, lavar, hussvamp eller mögel så ska man innan man tvättar fasaden behandla den med Fulstopp minst 24 timmar i förväg och sedan tvätta sina fasader som beskrivet ovan.