Avlägsna mossa från gräsmattan

Avlägsna mossa från gräsmattan

Många drömmer om att ha en uteplats med gräsmatta. Det är både härligt och mysigt att kunna sitta tillsammans med familj och vänner och njuta tillsammans av under varma vårkvällar, heta sommardagar och mysiga hösttider. Att sitta i sin hammock eller soffa tillsammans med nära och kära, vänner och bekanta är en stor livskvalité för många. Men om man får sin dröm uppfylld och får en gräsplätt så finns det ett par saker som kan störa friden och en av dessa är att det ofta ingår en hel del rensning i både rabatt och mellan stenplattorna på grund av mossa. Nedan följer lite råd kring hur man kan göra för att få bukt på detta problem men också vad man kan använda mossan till.

Mossa

Det är inte alltid så roligt med en gräsmatta när det eviga växandet av mossa gör sig påmind. Har man dessutom en tomt som ofta är fuktig och/eller ligger lite i skugga så är det till och med ännu mer svårt att bli av med mossa än normalt, bland annat pga den aldrig torkar upp ordentligt, och detta är naturligtvis mindre roligt. Vissa moss-arter växer bäst tillsammans med gran, tall eller lingon i närheten – så ibland finns den bara helt naturligt på din tomt tack vare omgivningen.

Användningsområden

Man kan dock se mossan som något positivt om man är lagd åt det håller och är en postiv människa som försöker se det goda i allt. Man kan hitta användningsområden för mossan, för det finns, och sätta igång att samla på den istället för att göra allt för att bli av med den.

Några av dessa användningsområden är t.ex. att täta kring dörrar och fönster i husväggar. Detta är en lite äldre variant av användningsområde, men ack så effektivt. Därför används det fortfarande i vissa delar av Kananda och Alaska. Andra ställen att täta med mossa är golv, för att göra det mer mjukt och varmt. Man använder även mossan som dekoration i t.ex. skyltfönster och i kransar. Mossa kan vara riktigt vackert att titta på.

Finansiering

Känner man att man inte kan ordna problemet med mossan själv, den kanske är väldigt djupt rotande eller så har man varken kunskap eller tid att lägga ner, så kan man hyra in trädgådsmästare för att sköta arbetet. Men eftersom moss-problem inte vanligtvis ingår i ens eventuella riskanalys kring vad som behöver göras akut hemma, så kan det bli så att man behöver hjälp med finansering. Du kan många gånger låna pengar till detta via trädgårdsfirman du anlitar men om det inte går kan du ta ett räntefria smslån för att finansiera arbetet.

Läkande

Men mossan är inte bara av ondo. Mossan kan också användas på ett läkande sätt. Man har tidigare använt mossat, bland annat under första världskriget, för att förbinda sår.
Detta för att mossan stoppade blodflödet, men också för att mossan har en antiseptisk egenskap.
Samerna använde tidigare mossan för att bota kroppsliga besvär så som hudåkommor, eksem och sårskador. Den fuktiga mossan har också en svalkande effekt och kan lindra t.ex. vid solbränna.